Boskapspest


Cow 1_höSheep 1 svart_höGoat 5 svart_hö
Övriga benämningar
Inkubationstid: Zoonos:
Smittämne:
Vektor:
  3-15 dagar
Nej
Morbillivirus
Nej
Int:
Lat:
Eng:
Ty:
Fra:
Rinderpest
Pestis bovina
Rinderpest, cattle plague
Rinderpest
Peste bovine

Länkar
SVA
Jordbruksverket
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)
OIE (World organization for animal health)
ECDC (The European Centre for Disease Prevention and Control)

Allmänt
Boskapspest (rinderpest) orsakas av ett morbillivirus som är närbesläktat med både mässling-, valpsjuke- och peste des petits ruminatsvirus. Sjukdomen som är mycket smittsam drabbar de flesta klövbärande djur, men framför allt nötkreatur och bufflar. Sjukdomen förekom i Sverige senast på 1700-talet, men har i modern tid framför allt funnits i delar av Afrika och Asien. FAO startade 1994 en världsomspännande kampanj som 2011 uppfyllde sitt mål när boskapspest som första veterinära smittämne förklarades utrotat .

Boskapspest sprids framför allt genom direktkontakt mellan djur, men smittämnet kan överleva länge i kyld eller frusen vävnad från sjuka djur, dock avdödas det vid upphettning.

Smittämnet är epiteliotropt och lymfotropt och ger erosioner i hela magtarmkanalen med därav följande symtom. Djur som drabbas av boskapspest får påverkat allmäntillstånd med feber, nos- och ögonflöde samt efter några dagar sårskador i mun, näshåla och runt urinröret. Djuren saliverar då påtagligt och kan lukta mycket illa från munnen. Efter feberfasen drabbas djuren av en våldsam mörkfärgad blodblandad diarré som leder till att djuret kollapsar och dör till följd av uttorkning. Djur som överlever får livslång immunitet. Länder som är beroende av nötkreatur för att få kött och mjölk drabbas hårt av utbrott av boskapspest, ibland med svåra svältkatastrofer som följd.