Tuberkulos (bovin och human)

Etiologi

Tuberkulos hos djur och människa orsakas av mykobakterier ur det s.k. tuberculosis-komplexet, huvudsakligen Mycobacterium bovis (”bovin tuberkulos”) eller Mycobacterium tuberculosis (”human tuberkulos”). Infektioner med Mycobacterium avium subsp. avium (M. avium, ingår ej i tuberculosis-komplexet) kan orsaka tuberkulosliknande sjukdom, men denna infektion har en annan epidemiologi och sjukdomen drabbar främst individer med nedsatt immunförsvar.

Hos svin ses ibland vid köttbesiktning dessa granulom i tonsillerna hos djur som inte uppvisat kliniska symtom. Sjukdom orsakad av M. avium bör benämnas aviär mykobakterios och är alltså inte tuberkulos i egentlig mening. M. bovis och M. tuberculosis är liksom alla mykobakterier långsamväxande och mycket resistenta mot yttre påverkan. Syra fungerar inte för desinfektion och bakterierna är också relativt resistenta mot uttorkning. 70 % etanol uppges effektiv för ytdesinfektion, och kokning eller pastörisering avdödar dem. De kan dock överleva länge i sval och fuktig miljö och kan därför vara svåra att bli av med exempelvis från betesmarker. Antigen korsreaktion förekommer mellan M. bovis och M. tuberculosis, men även mellan dessa och andra mykobakterier. Positiv reaktion mot bovint tuberkulin kan orsakas av infektion med antingen M. bovis eller M. tuberculosis.