Afrikansk hästpest (AHS)

Populärvetenskaplig sammanfattning

Afrikansk hästpest är en virussjukdom som sprids via blodsugande insekter, främst svidknott. Sjukdomen drabbar hästdjur och som namnet antyder finns den i nuläget bara i Afrika, söder om Sahara. Men så sent som 1990 förekom utbrott i norra Afrika, Spanien och Portugal. Sjukdomen har dock aldrig påvisats i Sverige.

Sjukdomen uppträder i fyra olika former beroende bland annat på drabbat djurslag och djurets immunologiska status samt virusets egenskaper. Den kliniska bilden kan variera från enbart feber till feber i kombination med olika cirkulatoriska förändringar såsom blödningar och vätskeutträde i vävnaden. Vid den mest akuta formen får hästen vätskeansamlingar i lungorna och svår andnöd med hosta och skummande ödemvätska från näsborrarna. I andra fall kan karakteristiska svullnader runt ögonen och i resten av ansiktet, halsen och kring bogen ses. Trots att hästarna kan bli mycket sjuka så vill de ofta fortsätta att äta, något som inte ses vid andra infektionssjukdomar hos häst.

Infekterade hästar smittar inte vid direktkontakt utan det krävs svidknott för att smittan ska spridas till andra hästar.